ISO 8573-1 ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟΥ ΑΕΡΑ

Η πρόληψη της ρύπανσης του πεπιεσμένου αέρα είναι απαραίτητη στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και ποτών. Οι μολύνσεις μπορούν να έρθουν σε επαφή με το τελικό προϊόν, διακινδυνεύοντας να βλάψουν την υγεία των πελατών και την εικόνα της εταιρείας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Προτύπων (ISO) εισήγαγε το πρότυπο Κατηγορίας 0, το οποίο είναι το πιο αυστηρό πρότυπο ποιότητας αέρα για τον περιορισμό της ρύπανσης λαδιού σε υγρά, αερολύματα και ατμούς. Αυτό το άρθρο παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα πρότυπα ποιότητας πεπιεσμένου αέρα, τους κοινούς ρύπους, το πρότυπο ISO 8573-1:2010 και τις μεθόδους επίτευξης πεπιεσμένου αέρα ποιότητας τροφίμων.

Γιατί η ποιότητα του πεπιεσμένου αέρα είναι σημαντική στη βιομηχανία τροφίμων

Ο πεπιεσμένος αέρας εφαρμόζεται σε διάφορες φάσεις στη βιομηχανία επεξεργασίας ευαίσθητων προϊόντων, όπως η ταξινόμηση, η κοπή, η συσκευασία σε κονσέρβες, η εκφύσηση επιφανειών και η διαμόρφωση αναλώσιμων. Όταν ο αέρας συμπιέζεται, η συγκέντρωση ρύπων και σωματιδίων στον αέρα αυξάνεται.

Κατά τη διάρκεια της συμπίεσης αέρα, ο κίνδυνος μόλυνσης των ευαίσθητων προϊόντων αυξάνεται σημαντικά. Η διασφάλιση ότι ο πεπιεσμένος αέρας δεν περιέχει ρύπους είναι κρίσιμης σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων αυτών.

Η καθαρότητα του αέρα είναι πολύ σημαντική όταν πρόκειται για την παραγωγή φαρμάκου, τροφίμου και ποτού. Η γνώση των κύριων ρύπων του πεπιεσμένου αέρα είναι το πρώτο βήμα για την εξάλειψή τους.

Οι ρύποι του αέρα που αυξάνουν τον κίνδυνο για την ποιότητα των ευαίσθητων προϊόντων περιλαμβάνουν:

Ακαθαρσίες και σκόνη: Σωματίδια που μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα πεπιεσμένου αέρα από το περιβάλλον.

Σωματίδια σκουριάς: Διάβρωση από τις εσωτερικές επιφάνειες του συμπιεστή αέρα και των σωληνώσεων.

Γύρη: Φυσικές ακαθαρσίες, οι οποίες μπορούν να αναρροφηθούν στον συμπιεστή αέρα.

Ατμοί νερού: Υγρασία που μπορεί να συμπυκνωθεί και να προκαλέσει ανάπτυξη μικροβίων.

Ατμοί λαδιού: Υπολείμματα από λιπαινόμενους αεροσυμπιεστές που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα.

Υδρογονάνθρακες: Οργανικές ενώσεις που μπορεί να είναι επιβλαβείς σε περίπτωση κατάποσης.

Πρότυπο ISO 8573-1:2010 για τις κατηγορίες καθαρότητας αέρα

Το πρότυπο ISO 8573-1:2010 απλοποιεί τη διαδικασία επιλογής φίλτρων αέρα κατατάσσοντας κατηγορίες ρύπων όπως υγρασία, σωματίδια, λάδι και άλλους ρύπους σε μια ροή πεπιεσμένου αέρα. Το πρότυπο αυτό χωρίζεται σε τρεις κύριες ομάδες μολυσματικών ουσιών:

Στερεά σωματίδια: Έως και οκτώ διαφορετικές κατηγορίες καθαρότητας.

Νερό (υγρό και ατμός): Έως και δέκα διαφορετικές κατηγορίες καθαρότητας.

Λάδι (τόσο αερολύματα όσο και ατμοί): Έως και πέντε διαφορετικές κατηγορίες καθαρότητας

Ο ευρωπαϊκός συνεταιριστικός οργανισμός προμηθευτών πνευματικού εξοπλισμού PNEUROP, έχει αναπτύξει προς διευκόλυνση τον παρακάτω πίνακα του πρότυπου ISO 8573-1 για την ταξινόμηση της περιεκτικότητας σε πεπιεσμένο αέρα, όσον αφορά τα στερεά σωματίδια, το νερό και το λάδι.
Όσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός της κατηγορίας καθαρότητας, τόσο πιο καθαρός πρέπει να είναι ο αέρας.

Πώς να επιτύχετε πεπιεσμένο αέρα ποιότητας τροφίμων

Η επίτευξη πεπιεσμένου αέρα ποιότητας ευαίσθητων προϊόντων περιλαμβάνει το ακόλουθο προϊόν στο σύστημα πεπιεσμένου αέρα:

Ξηραντέςοι οποίοι απομακρύνουν την υγρασία από τον πεπιεσμένο αέρα, αποτρέποντας την ανάπτυξη μικροβίων.

Φίλτρα τα οποία αφαιρούν τα στερεά σωματίδια και τα αερολύματα λαδιού από τον πεπιεσμένο αέρα.

Μέθοδοι φιλτραρίσματος και ξήρανσης

Για τη διατήρηση της απαιτούμενης καθαρότητας του αέρα, χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι φιλτραρίσματος και ξήρανσης:

Διαχωριστές νερού: Αφαιρέστε το χύδην νερό από τον πεπιεσμένο αέρα.

Φίλτρα συσσωμάτωσης: Απομακρύνετε το λάδι και τα λεπτά σωματίδια.

Φίλτρα σωματιδίων: Αφαιρέστε τα στερεά σωματίδια από τον πεπιεσμένο αέρα.

Αποστειρωμένα φίλτρα: Αφαιρέστε τους μικροοργανισμούς για να διασφαλίσετε ότι ο αέρας δεν περιέχει βιολογικούς ρύπους.

Η διατήρηση υψηλής ποιότητας πεπιεσμένου αέρα στη βιομηχανία φαρμάκων, τροφίμων και ποτών είναι απαραίτητη για την πρόληψη της μόλυνσης και τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ποιότητας των προϊόντων τους. Με τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ISO 8573-1 και τη χρήση αποτελεσματικών μεθόδων φιλτραρίσματος και ξήρανσης, οι εγκαταστάσεις μπορούν να επιτύχουν πεπιεσμένο αέρα υψηλής ποιότητας για ευαίσθητα προϊόντα. Η τήρηση των εθνικών κατευθυντήριων γραμμών και η απόκτηση πιστοποίησης GFSI διασφαλίζουν περαιτέρω τη συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίτευξη πεπιεσμένου αέρα υψηλής ποιότητας στις εγκαταστάσεις σας επικοινωνήστε με την εταιρία μας, έναν αξιόπιστο πάροχο συστημάτων πεπιεσμένου αέρα και εξαρτημάτων. Η διασφάλιση των υψηλότερων προτύπων ποιότητας αέρα όχι μόνο θα προστατεύσει τους καταναλωτές, αλλά θα ενισχύσει επίσης τη φήμη και την αξιοπιστία των προϊόντων σας.

—————————————————
Επικοινωνία: 2109917800 / 2109911217  info@lindiridis.gr
Κοτζιά 11 Ηλιούπολη 16346